Tipy a triky: Jak vyzrát na mastné vlasy


uvod2

 

Mastné vlasy. Kdo by tenhle problém neznal. Je období, kdy se mastí víc a období, kdy skoro vůbec. Ale proč? A hlavně jak na to vyzrát? Se správnou péčí zamezíte rychlému maštění a navrátíte svým vlasům zdravý vzhled.

První si pojďme shrnout nejčastější příčiny mastných vlasů. Možná se v nějakém bodě poznáte a zjistíte, že stačí malá změna a bude po problému.

 

  • Nanášíte kondicionér na pokožku hlavy. Možná se teď některé z vás smějí, ale spousta žen dělá tu chybu, že kondicionér nanáší příliš blízko pokožky hlavy a to ji rozhodně neprospívá.

  • Chodíte spát s mokrou hlavou. Tohle je problém kvůli více věcem. Za prvé jsou vlasy poměrně křehké a tímto je můžete značně poškodit a podporovat jejich lámání. A za druhé se při spaní s mokrou hlavou, pokožka zapaří a může začít problém v podobě lupů nebo mastící se pokožky. 

  • Je dobré vlasy neumývat příliš často a hned vysvětlíme proč. Lidé, kteří se potýkají s mastnými vlasy, mají tendence je umývat každý den. To ale není správné řešení. Při častém umývání vlasů přicházíte o přirozenou hydrataci vlasů a dochází ke smývání přirozeného mazu, který vlasy a pokožku chrání, tím pádem jsou pak naše vlasy mnohem náchylnější k poškození. Díky tomu, že nebudete umývat vlasy příliš často, tak si pokožka vytvoří přirozenou ochranu mnohem rychleji.

  • Dost často to je, že nečistíte pravidelně hřebeny a jiné nástroje, které přicházejí s vlasy často do styku.

  • Popřípadě může být důvodem špatná životospráva. Možná se teď smějete, ale jídlo ovlivňuje i kvalitu vašich vlasů. 

  • Špatný výběr kosmetiky na vlasy. Některé šampony vlasy vysušují a jiné jim škodí zase jinak. Zkuste jinou kosmetiku, než používáte teď a uvidíte, co se stane.

  • Stres. Stres je neskutečný strašák a způsobuje spoustu věcí. Bohužel je i častou příčinou mastících se vlasů.

  • Nadměrnou činnost mazových žláz způsobují také hormonální změny. Ach ano. Ty zatracené hormony. Může se jednat o změny spojené s pubertou, těhotenstvím nebo menopauzou.

  • Svou roli hraje i roční období. V létě se vlasy častěji mastí, protože se pokožka hlavy více potí, proto vzniká mastný vzhled. V létě je proto obzvlášť důležitá správná péče.

  • Posledním příčinou, která je ale velmi častá, je zaměňování pocení na pokožce za mastnotu. Dejte si na to pozor, ať zbytečně neřešíte problém, který vlastně nemáte.

     

Vclanku


Teď když jsme si shrnuly důvody, proč se vlasy můžou mastit, pojďme si říct, jak s tím zatočit. Je to vlastně velmi jednoduché a shrneme si to v pár bodech.

  • Myjte vlasy zhruba 2x týdně. Pokuste se odolat a nemyjte je častěji. Buďte velmi pečliví a všechny přípravky pořádně smyjte. Častokrát se v salonu řeší problém, že klienti nedají splachování šamponu tolik času, kolik by bylo opravdu potřeba. Některé vlasy drží neskutečně dlouho pěnivost a proto je velmi důležité, abyste dodržovali jedno pravidlo. Když máte pocit, že je vše perfektně vypláchnuto a šampon už ve vlasech není, počítejte ještě do 10 a během toho nadále oplachujte. Tím minimalizujete možnost, že bude šampon, nebo jiná kosmetika, špatně smytá.
    Náš tip: Jak si správně mýt vlasy, zjistíte v našem článku zde.

  • Pamatujte na to, že kondicionér patří jen do délek vlasů. je velmi důležité, abyste kondicionér nikdy nenanášely přímo na pokožku. Na pokožku nanášejte jen ve výjimečných případech jako je slunění nebo při dehydrataci pokožky. Stejně tak na to pamatujte při používání masky.

  • Zařaďte do jídelníčku více zeleniny a ovoce. Dbejte na to, abyste měli dost vitamínu C, E,B železa a zdravých tuků. Vše lze získat z potravin, ale pokud si nevíte rady nebo to prostě nedokážete uhlídat, tak se nebojte sáhnout po doplňcích stravy.

  • Kupte si kvalitní kosmetiku, která je na mastné vlasy určená. Nebojte se do kosmetiky investovat. Vlasy se odvděčí a hlavně vám ušetří mnoho trápení.
    Náš tip: U nás si můžete vybrat v rubrice Mastící se pokožka s lupy. Tato kosmetika velmi šetrně pečuje o vaše vlasy i vaši pokožku.

  • Za žádnou cenu nechoďte spát s mokrou hlavou. Opravdu nikdy! Tohle si někam napište, ať to máte neustále před očima.

  • Pravidelně čistěte kartáče a hřebeny. Je to velmi důležité a často se na to zapomíná nebo se to vůbec nedělá. Nevymlouvejte se na nedostatek času. Nemusíte to dělat denně. Zkuste to začít dělat aspoň jednou do týdne.

  • Při fénování používejte vlasové tužidlo i sprej, které jsou určeny na ochranu vlasů při fénování. Zabijete tím dvě mouchy jednou ranou. Ochráníte vlasy a zároveň vykouzlíte větší objem a zamezí tím zplihnutí vlasů.
    Náš tip: Ruku do ohně dáme za Thermal Image, který vašim vlasům dodá objem a zároveň je ochrání před vysokými teplotami.

  • Občas pokožku hlavy promasírujte při mytí vlasů. Zmírníte tím nadměrnou produkci kožního mazu a uvolníte se. A taky to nemusíte dělat vy, ale můžete poprosit svého partnera, abyste si to mohly vychutnat naplno.

  • Suchý šampon pro vás bude rychlou pomocí. Zbaví vás přebytečného mazu. Vybírejte ho ale velmi pečlivě a nenechte se zlákat nízkou cenou.
    Náš tip: Univerzálním a kvalitním suchým šamponem je například Dry Me Shampoo, který funguje na bázi tapiokového škrobu. Je i mírně fixační, takže můžete zaplácnout dvě mouchy jednou ranou.

 

A je to. Teď už víte všemožné rady a tipy, co víme my a můžete s mastnými vlasy zatočit. Nic vám už nebrání v tom mít krásné, lesklé vlasy, za kterými se každý otočí.

Text: Gabriela Hudečková | Fotografie: Unsplash