Chcete krásné a zdravé vlasy? Správné mytí vám k tomu pomůže!

21-19 (kopie)

 

Správné umývání vlasů je naprostý základ pro zdravé a krásné vlasy a bezproblémovou pokožku hlavy. Možná si říkáte, co na tom může být těžkého, ale čím více o našich vlasech víme, tím větší vědou se stávají i tak banální procedury jako je jejich umývání. Ale žádný strach. Naučíme vás to hezky od A až po Z.

Na co si dát největší pozor?

  1. Zvolte kvalitní vlasovou kosmetiku pro péči o vaše vlasy.
  2. Vlasy vždy důkladně namočte, nespěchejte a dbejte na to aby vlas silně nasákl vodu. Ideální je sprchovat vlasy v záklonu aby voda mohla stékat po růstu vlasu. Nikdy vlasy nemyjte v předklonu nad vanou
  3. Šampon naneste nejprve do dlaní, rozetřete a až po té naneste dlaněmi na pokožku a následně délky vlasů. Buďte jemní a nikam nespěchejte. Vlasy umývejte opatrně a nikdy nepoužívejte nehty. Pokožku hlavy masírujte bříšky prstů.
  4. Šampon naneste především na pokožku hlavy, která se potřebuje očistit od všech nečistot a mazu. Délky vlasů nepotřebují drhnutí ani velký nános šamponu. Šampon je nutné velmi ale opravdu velmi důkladně spláchnout! Ve chvíli, kdy si myslíte, že je šampon vypláchnut, radíme aby proud vody ještě minimálně 2 minuty stékal po vlasech.
  5. Při nanášení kondicionéru si dejte pozor, abyste ho nanesli jen a pouze do délek. Na pokožku hlavy nepatří, aby nedošlo k nadměrnému maštění.
  6. Všechny přípravky velmi pečlivě smyjte, aby na vlasech nic nezůstalo. Pokud se tak stane, tak se to může projevit například svěděním hlavy, nebo vzhledově mastným dojmem.
  7. Vlasy umývejte vlažnou až teplou vodou. Nikdy je neumývejte vodou horkou. 
  8. Mokré vlasy češte jen pokud máte přípravek na rozčesávání a kvalitní kartáč. Mokré vlasy jsou citlivější na poničení. Mějte to na mysli a nikdy je nečešte silou. Buďte šetrní.
  9. Nechoďte spát s mokrou hlavou. Vlasy jsou křehké. Můžete je značně poškodit. Pokožka se zapaří a může začít problém v podobě lupů nebo mastící se pokožky.
  10. Neumývejte vlasy zbytečně často. Ideální je dvakrát týdně.


Velmi důležitým bodem je používání kvalitní vlasové kosmetiky. Při vybírání buďte pečliví a nebojte se poradit se svým kadeřníkem.
Pokuste se používat kosmetiku přesně ušitou na míru vašim vlasům. Pokud máte suché vlasy bez lesku, tak se podívejte po kosmetice, která vám s tímto problémem může pomoci. Nebojte se zkoušet než narazíte na tu, která vám bude opravdu vyhovovat. Nespoléhejte jen na to, že najdete správnou značku. Jakmile najdete značku, tak je třeba najít ještě ten správný produkt od ní, který bude přímo pro vás na míru.

Zapamatujte si, že kvalitní šampon nerovná se vysoká pěnivost. Při vybírání si dávejte pozor na velké množství SLS a SLES, které mají vliv právě na pěnivost výrobku. Pěna ale není pro důkladné očištění vlasů nutná, i když to v nás ten pocit vyvolává. Tyto dvě zmíněné látky odstraňují přírodní oleje a proteiny a tím vysušují vlasy i pokožku a mohou ji také dráždit.

V posledním bodě jsme zmínili, že je dobré vlasy neumývat příliš často a hned vysvětlíme proč. Lidé, kteří se potýkají s mastnými vlasy, mají tendence je umývat každý den. To ale není správné řešení. Při častém umývání vlasů přicházíte o přirozenou hydrataci vlasů a dochází ke smývání přirozeného mazu, který vlasy chrání a tím pádem jsou pak naše vlasy mnohem náchylnější k poškození. Doporučujeme vlasy umývat jednou až dvakrát týdně.

Příčin, proč se vlasy mastí, může být mnoho. Dost často to je, že nečistíte pravidelně hřebeny a jiné nástroje, které přicházejí s vlasy často do styku. Popřípadě může být důvodem špatná životospráva nebo už výše zmiňovaná špatná péče o vlas. Doporučujeme zařadit do jídelníčku ovoce a zeleniny. Úplně nejlépe ale uděláte, když se poradíte se svým kadeřníkem a pořídíte si vlasovou kosmetiku, která je na mastné vlasy určena.

 

21-71

 

Jak si tedy mýt vlasy správně? Pojďme si to společně srozumitelně shrnout.

  1. Pořádně namočte vlasy teplou, ale ne horkou, vodou. Šampon pění díky vodě a proto je nutné vlasy velmi pečlivě namočit. Když nebude vlas málo nasáklý vodou, tak bude šampon špatně pěnit. 
  2. Do dlaně si vymáčkněte přiměřené množství šamponu. Nedávejte ho příliš, je to zbytečné plýtvání. Přiměřené množství se liší podle hustoty a délky vlasů, ale obecně by mělo množství odpovídat velikosti lískového oříšku nebo kávové lžičky.
  3. Šampon jemně rozetřete v dlaních a naneste na pokožku hlavy. Jemně ji promasírujte bříšky prstů. Poté promněte i délky. Nezapomínejte na to, že při umývání vlasů se délky umyjí i šamponem, který po nich bude stékat z vrchu hlavy. Nepotřebují tedy velké množství a vy se soustřeďte hlavně na pokožku.
  4. Šampon důkladně opláchněte.

Náš tip: Pokud máte suché vlasy bez pružnosti, tak doporučujeme řadu Hydrate od Professional System. Tato řada byla vyvinuta s největší pečlivostí pro velkou část populace s tímto problémem. Rovnováha v hydrataci tvoří základ pro zdravé vlasy plné energie. Je rozhodující také pro další vlastnosti vlasů, jakými je například struktura a poddajnost.

Pokračujeme v krasojízdě a podíváme se na to, jak následně aplikovat kondicionér.

  1. Na vlasy umyté šamponem , jemně vymačkáme z vlasů přebytečnou vodu tak aby nestékala z vlasů.aplikujte přiměřené množství kondicionéru. Nezapomínejte na to, že kondicionér naopak patří do délek a pokožce hlavy se vyhněte.
  2. Prsty vlasy důkladně pročešte, abyste se ujistili, že je kondicionér nanesený rovnoměrně.
  3. Nechte působit minimálně minutu a poté velmi důkladně opláchněte.
  4. Malý tip nakonec. Pokud umyjete vlasy studenou vodou, tak se budou krásně lesknout.

Náš tip: Pro poškozené vlasy tu je řada Repair od Professional System, která je tím pravým ořechovým právě pro vás. Tato řada se postará o obnovení odolnosti vlasů a usnadní česání, vlas bude opravený, vyživený a bude chráněn před vnějšími i vnitřními vlivy.

Občas člověk chce dát vlasům něco navíc a použije místo kondicionéru masku. Proto na to nezapomínáme a máme pro vás i jednoduchý postup při nanášení masky.

  1. Masku nanášejte na mokré vlasy umyté šamponem.
  2. Vlasy rozdělte na jednotlivé prameny a naneste je stejně jako kondicionér. Tedy do délek ano, ale k pokožce hlavy ne.
  3. Vlasy velmi opatrně pročešte a nechte působit pár minut.
  4. Opět pro vás máme malý tip. Pokud vlasy zahřejete, tak dosáhnete nejlepšího účinku. Doporučujeme tedy dát vlasy, po nanesení masky, do igelitové čepice a zabalit do turbanu.
  5. Opět velmi důkladně opláchněte teplou vodou.
  6. I tady pro vás máme malý tip nakonec. Naneste malé množství kondicionéru, který jako jediný má schopnost velmi rychle uzavřít vlasový stvol a tím dodat vlasům lesk, a opět opláchněte. Nakonec můžete zvolit tu nejchladnější vodu co snesete. Díky studené vodě dojde k prokrvení pokožky, což je blahodárné pro růst vlasů a pokožku v kondici.

Náš tip: Nejlepší volbou, pro dodání objemu a lehkosti, je maska z řady Volume od Professional System. Jemné vlasy ztrácí objem krátce po umytí a úpravě účesu. Primární péče o jemné vlasy spočívá ve zvýšení pevnosti vlasů a ve stabilizaci jejich struktury. V ideálním případě by se tohoto stavu mělo dosáhnout přípravky s odlehčeným složením, které zajišťují zdravou odolnost, ale vlasy nezatěžují. A přesně to tu pro vás máme.

Všemocné sérum je skvělá volba, ale musíme mít na paměti pravidlo, které říká, že méně je někdy více.

  1. Vlasy první umyjte. Pečlivě si přečtěte, jestli vaše sérum je na mokré nebo suché vlasy. Podle toho postupujte dále.
  2. Naneste doporučené množství a vmasírujte do vlasů či pokožky. Zjistěte si předem, jestli je sérum určené do délek nebo na pokožku.
  3. Sérum nikdy neoplachujte.

Náš tip: Máme tu skvělé řešení pro křehké a lámavé vlasy. Sérum Liquid Hair je vhodný pro všechny typy vlasů a je přímo nutností pro vlasy po chemickém zásahu.

Občas ale není čas na mytí vlasů a přitom potřebujete vypadat skvěle. Pro takové chvíle je tu skvělý vynález kterým je suchý šampon. Suchý šampon vlasy provoní, osvěží a dodá jim objem. Vybírejte ho ale pečlivě a nenechte se zlákat nízkou cenou. Univerzálním a kvalitním suchým šamponem je například Dry Me Shampoo, který funguje na bázi tapiokového škrobu. Je i mírně fixační, takže můžete zaplácnout dvě mouchy jednou ranou.

A teď už nic nebrání tomu, abyste měla skvěle vyživené vlasy. A takové vlasy se vám odmění tím, že budou opravdovou korunou krásy. Lesklé, zdravé a krásné.

Text: Gabriela Hudečková | Fotografie: Iva Svobodová