10 tipů: Jak se zbavit lupů

uvodVclanku


Lupy jsou jedním z nejrozšířenějších problémů, co se vlasů týče. Trpí tím mladí, staří, ženy i muži. Máme je každý, přestože se to na první pohled nemusí zdát. Na zdravé pokožce jsou totiž tak malé, že je pouhým okem zahlédnout nejde. Je důležité si uvědomit, že lupy se objevují na suché a mastné pokožce. Jedná se totiž o odloupnuté kousky kůže, které se nezadržitelně tvoří a odpadávají. Na vlasech se proto pak tvoří shluky nevzhledného bílého poprašku, který nás přivádí do trapných situací. Pojďme se tedy podívat, jak se s nimi dá bojovat a konečně je mít pod kontrolou.

 

Příčiny vzniku

  • Vlasová kosmetika, která je levná, nevhodná až agresivní a není určená pro každodenní mytí.
  • Příliš časté česání nebo naopak nedostatek česání.
  • Fénování vlasů příliš horkým vzduchem.
  • Dlouhodobý stres a velká psychická zátěž. Ano, že jsme zase u toho, že stres způsobuje většinu našich problémů.
  • Špatná životospráva. Může jít o stravu, kde převažují mastná, slaná, tučná či sladká jídla.
  • Hormonální změny. Ano, ano, zase hormony.
  • Zdravotní komplikace, které jsou spojené se stavem pokožky. Může jít o cukrovku, neourologická onemocnění, Parkinsonova choroba či oslabená imunita.
  • Škrábání pokožky hlavy výskyt lupů zhoršuje.
  • Lupy mohou být sezónní záležitostí. Většinou se tak stává v létě nebo naopak zimě.
  • Rozhodně nejčastější problémem je dehydrovaná pokožka hlavy. Jak u žen tak u mužů, u kterých to je nejčastěji, většinou problém vyřeší přizpůsobení vlasové kosmetiky. Není cílem doporučit produkty které budou agresivně odstraňovat lupy ale naopak je třeba doporučit produkty, které velmi jemně očistí pokožku.

 

Máme dva druhy lupů

Mastné

Suché

 

Mastné lupy

Jedná se většinou o seboroickou dermatitidu, kterou poznáte podle větších, mastných a nažloutlých kousků kůže, které ulpívají ve vlasech. Často se vyskytují i v obočí a vousech. Trpí jimi nejčastěji kojenci, ale i dospívající a dospělí muži. Způsobuje to hlavně genetická predispozice, zvýšená hladina testosteronu, nadbytek vitamínu A, naopak nedostatek vitamínu B, stres či neurologické poruchy.

Suché lupy

Klasická ukázka nadměrné obnovy pokožky kůže. Pokožka reaguje například na různé teplotní šoky a pak se objevují bílé a suché šupinky. Ty se odlupují a padají nám na ramena a záda. Tyto lupy jsou často doprovázeny rychle mastícími vlasy.

 

pexels-athena-1758144

 

Tipy a triky, jak na lupy vyzrát

  • Zaměřte se na příčinu. Pokud jde o špatný životní styl a nezdravou stravu, tak je změna poměrně „jednoduchá“. Začněte se stravovat vyváženě, abyste měli v každé porci jídla dostatek živin a vitamínů. Zaměřte se hlavně na selen, zinek, vitamín B.

  • Používejte kvalitní vlasovou kosmetiku. Do kosmetiky se vyplatí investovat. Navíc jsou tím nejjednodušším a nejdostupnější prostředkem, jak se lupů zbavit. Také se starají o zdravé fungování pokožky.
    Po perfektním opláchnutí šamponu aplikujte kondicionér přímo na pokožku hlavy, nechejte působit a opět opláchněte. Je potřeba použít čistící šampon a hydratační kondicionér. Myslete na to, že je velmi potřebné, abyste produkty z vlasů pečlivě opláchli. Když máte pocit, že už je opláchnuto, tak počítejte do 10 a mezitím stále oplachujte. Tím snížíte možnost, že část produktu ve vlasech zůstane.
    Náš tip: Doporučujeme přípravky z rubriky Mastící se vlasy a lupy. Lupy často doprovází mastící se vlasy a těmito přípravky zabijete dvě mouchy jednou ranou.

  • Trpělivost růže přináší. Pokud se vám lupy vrací, používejte kvalitní kosmetiku a vytrvejte
     
  • Pokud se vám objeví zarudlá pokožka, tak navštivte odborníka. Může se jednat o začínajíc kožní onemocnění.

 

Babské rady anebo obraťme se na přírodu

Jste zklamaní, že není moc způsobů, jak lupy zkrotit? Pak můžete zkusit jít přírodní cestou. Možná to bude přesně to pravé pro vás.

  • Zkuste odvar z kopřivy. Kopřiva je zázračná rostlina. Zklidňuje pokožku a čistí ji. Vlasům dodává lesk a podporuje jejich růst.

  • Můžete vyzkoušet 15 minutový zábal s bílým jogurtem. Následně vlasy pořádně opláchněte.

  • Za zkoušku možná stojí i odvar z březové vody či heřmánkových květů. Heřmánek například podporuje růst vlasů a dodává jim lesk. Zklidňuje pokožku hlavy a čistí ji od nečistot.

  • Smíchejte čtvrt šálku jablečného octu se čtvrt šálkem vody a pomocí spreje našplíchejte na pokožku hlavy. Zabalte do ručníku a nechte aspoň 15 minut působit. Aplikujte dvakrát týdně.

  • Aspirin může být pro vás to pravé. Stačí přidat do šamponu dvě nadrcené tablety a směsí si umývat vlasy jednou týdně. Důkladně opláchnout prosím.

  • Jedlá soda je skvělý pomocník nejen do domácnosti a kuchyně. Může vám pomoci i s lupy. Pomáhá totiž proti kvasinkám, které způsobují tvorbu lupů. Rozmíchejte lžičku jedlé sody v teplejší vody a touto směsí umyjte hlavu. Poté již neoplachujte. Pokud ale máte citlivou pokožku, tak nedoporučujeme používat víckrát jak 3x do měsíce.

  • Kokosový olej a med. Kokos pomáhá s odstraňováním lupů a med pomáhá s mikroby. Smíchejte tyto dvě složky, naneste na vlasy a pokožku a nechte 30 minut působit. Pak důkladně opláchněte a umyjte šamponem. Výhodou je, že tato směs vaše vlasy taky nádherně provoní.

 

Přírodní cesta může být velmi lákavá. Je třeba ale myslet na to, že pokud máte vlasy jakkoliv chemicky upravené, tak to není cesta pro vás. Odvary z bylinek a vše zmíněné bude pro vaše chemicky ošetřené vlasy nedostačující a nekomfortní. Dnešní kosmetika umí využívat výhod výtažků z bylinek, jadérek meduněk a dokonce i výtažků z mořských řas. V laboratořích je umíme štěpit na nano částice a díky tomu dokážou vzácné látky prostoupit až do samotného jádra vlasu. Oproti tomu odvary z bylinek zůstávají efektivně jen na povrchu vlasu. To znamená, že první dojem po aplikování odvaru bude, že jsou vaše vlasy jiné. Uzdravené. Ale věřte, že nejsou tak ozdravěné, jak by bylo potřeba.

 

Nezapomínejte, že lupy má i zdravá pokožka. Vaším hlavním úkolem není se jen zbavit lupů, ale hlavně uzdravit pokožku. Jakmile tohle dokážete, tak máte skoro vyhráno. A pak? Pak se už nemusíte stresovat tím, aby náhodou kvůli vašim bílým kouskům kůže, které spadávají na luxusní sako nebo černé tričko luxusní značky, nevznikla trapná situace. Vaše vlasy a pokožka budou zase zdravé, vyživené a krásné. Stanou se vaší korunou krásy. A to za to stojí.

 

Text: Gabriela Hudečková | Fotografie: Pexels