Jak v pár krocích uzdravit zničené a suché vlasy

Zahlavi_1 

Snad každý z nás se někdy potýkal s tím, že jsou vlasy suché, lámavé, bez lesku nebo bez pružnosti a měl pocit zničených vlasů. Po létě nebo v zimním období jsou tyto pocity velmi časté a jsou zapříčiněny kombinací sluníčka UV záření, chlóru, mrazu či mořské vody. Když k tomu například připočteme fénování nebo žehlení, tak je jasné, že to pro vlasy je pořádná zátěž.

 

Poškození vlasů můžeme rozdělit do dvou kategorií.

Chemické, do kterého patří například nešetrné odbarvování a barvení. Také sem zapadá neodborné zacházení. Popřípadě více služeb tohoto typu v krátkém čase.

Mechanické, do kterého patří více věcí. Zmínit můžeme nešetrné rozčesávání, časté žehlení či kulmování, spaní s mokrými vlasy, používání nevhodných gumiček do vlasů, chybně zvolená vlasová kosmetika a další.

 

Poznávací znaky poškozených vlasů jsou prosté.

Suchost a lámavost

Ztráta barvy, lesku a pružnosti

Hrubost a celkové oslabení vlasových vláken

 

Ale není se čeho bát! A už vůbec není žádný důvod, se za to stydět. Všichni asi víme, že pokud máme problém poškozených vlasů, je třeba se zaměřit na regeneraci.

Pokud vlasu chybí protein, který je známý také jako keratin, což je tmel zacelující vlasové vlákno, nebo hydratace, vnímáme vlas jako poškozený. Tyto dvě složky by měly být vždy v rovnováze, dokáží totiž nejen pomoci ale také vlas nenávratně poškodit. Myslete tedy na to a svou vlasovou kosmetiku vybírejte velmi pečlivě. Pokud si nejste s výběrem jistí, tak se obraťte na svého kadeřníka nebo přímo na nás a my vám pomůžeme sestavit správnou řadu produktů tak, aby vyhovovaly vašim vlasům a zároveň vlasy nezatěžovaly.

Dále je nejlepším lékem pravidelné zastřihávání konečků, které se začínají třepit. Je důležité si totiž uvědomit, že poškozené vlasy se samy neopraví a nechat si narůst nové a zdravé by trvalo věčnost.

 

pexels-element-digital-973401 (2)

 

Pojďme si to tedy rozepsat do pár jednoduchých bodů, díky kterým vlasy snadno dostanete zpátky do formy.

 

  • Pokud je vaším největším problémem, že jsou vaše vlasy suché, je třeba se zaměřit na hydrataci. V tomto případě vám může pomoci  řada určená pro suché vlasy.
  • Dejte pozor na přírodní kosmetikuVýrobci přírodních produktů mají své klady, ale většinou neumí léčivé látky, například oleje nebo bylinné extrakty, štěpit na nanočástice, které jako jediné dokáží proniknout až do úplného jádra vlasu a tím často vyřešit daný problém. Netvrdíme, že je přírodní kosmetika špatná. Ale jejich produkty často vlas jen obalí a výsledek je krátkodobý. Vy ale potřebujete vlas léčit a k tomu je třeba, aby se kosmetika dostala až do jádra vlasu.

    Náš tip: Pokud máte suché vlasy bez pružnosti, tak doporučujeme řadu Hydrate od Professional System. Tato řada byla vyvinuta s největší pečlivostí pro velkou část populace s tímto problémem. Rovnováha v hydrataci tvoří základ pro zdravé vlasy plné energie. Je rozhodující také pro další vlastnosti vlasů, jakými je například struktura a poddajnost.

  • Správná vlasová kosmetika je velmi důležitá i pokud máte poničené vlasy. Ideální je kombinace používání produktů určených k regeneraci a hydrataci a k tomu jednou v měsíci nechat o vlasy pečovat v kadeřnickém salonu Regenerace a hydratace jsou nezbytnou stavbou vlasu a nejčastěji je ztrácíme a proto je musíme doplňovat. Myslete však na to, že rovnováha je to nejdůležitější. Nesmíme vlas přetížit proteinem, který by mohl způsobit ztvrdnutí vlasu a tím dopomoci k jeho zlomení, ale ani hydratací, která může být příčinou, že vlas se stane těžkým a nezvladatelným.

    Náš tip: Pro poškozené vlasy tu je řada Repair od Professional System, která je tím pravým ořechovým právě pro vás. Tato řada se postará o obnovení odolnosti vlasů a usnadní česání, vlas bude opravený, vyživený a bude chráněn před vnějšími i vnitřními vlivy.

 

  • Nezapomínejte na kondicionér. Ten je v tomto případě naprosto nenahraditelný. Bez něj i ten sebelepší šampon na poškozené a suché vlasy neobstojí. Kondicionér je perfektní regenerační prostředek, protože jako jediný produkt má kyselé PH, což znamená, že vlas okamžitě uzavírá. Vlasy jsou po něm lesklé, chráněné, regenerace uzavřena hluboko uvnitř a díky tomu nevyprchává. A tím vám pomůže dát vlasy do pořádku. A jako bonus je zanechává krásně hebké a usnadňuje rozčesáváníPokud ale myslíte na to, že vám vlasy mastí a proto ho nechcete používat, tak řešení tohoto problému je jednoduché. Momentálně nemáte správně zvolený kondicionér a proto je vhodné se obrátit na svého kadeřníka a zvolit ten správný. Nezapomínejte také na to, že kondicionér patří jen do délek. Každé mytí, musí končit kyselým produktem - kondicionérem.

    Náš tip: Doporučujeme kondicionér z řady Repair či Hydrate.

 

  • Pokud máte velmi suché a lámavé vlasy, tak se je nebojte nakrmit, aspoň jednou týdně, kvalitní maskou pro poškozené vlasy. Nepoužívá se tak často jako kondicionér a dokáže, s kombinací se správným šamponem a kondicionérem, zázraky.

    Náš tip: Nám se osvědčila maska Repair mask, která vlasy intenzivně vyživuje a hydratuje. Také snižuje lámavost a třepení vlasů. V neposlední řadě vlasy uhlazuje a zlepšuje jejich pružnost. Usnadňování rozčesávání je samozřejmostí. Pokud si nejste jistí, že je pro vás ta pravá, tak lze objednat i vzoreček.

 

  • V tomto případě pro vás může udělat zázraky i olejíček do vlasů, kterým vlasům dodá potřebné vitamíny a vyživí je. Je ale důležité zvolit kvalitní olejíček, který vlasy nebude zatěžovat.

    Náš tip: 
    Tekuté zlato, elixír a živá voda pro vlasy bez hebkosti. Vlasový olej Lux Oil Elixir se vstřebává v několika vteřinách a zjemňuje vlasy, aniž by je zatěžoval. Vaše vlasy budou více hebké a získají 3x více keratinové ochrany. Malé molekuly výživné receptury pronikají přímo do vlasového vlákna, uzamykají vlhkost uvnitř a posilují keratinovou vazbu. Vlas zůstává dobře hydratovaný a je okamžitě posílen zevnitř.

 

  • Nechte si zastřihnout konečky. Roztřepené konce vlasů neslepí dohromady ani ta nejlepší kosmetika na světě. Neriskujte, že se začnou třepit po celé délce a nechte je zastřihnout. Nemusí hned jít o deset centimetrů, většinou stačí jeden až dva a vašim vlasům to neuvěřitelně uleví. Pokud si vlasy zastřihnete doma, tak jim nijak zvlášť neublížíte, ale konečky se budou rychleji třepit, protože většina z vás nemá doma ostré a kvalitní nůžky určené na stříhání vlasů. Proto doporučujeme nechat to na profesionálech.

    Náš tip: Objednat se můžete do některého z našich salónů.

 

  • Udělejte si den pro sebe a objednejte se na nějakou vyživující vlasovou kúru do našeho kadeřnictví. Taková kúra dokáže zázraky a při pravidelných návštěvách budou  poškozené vlasy minulostí.

    Náš tip: Objednat se na vlasovou kúru můžete do některého z našich salónů. Rádi vám tam poradíme, která kúra je pro váš problém ta pravá.

 

  • Vlasy rozčesávejte velmi opatrně. Nikdy netahejte a nezapomeňte zvolit správný hřeben či kartáč. Vlasy rozčesávejte vždy až proschnout. Mokré nabobtnalé vlasy jsou velmi křehké a velmi snadno je poškodíte. Vždy nejprve rozčešte délky a až pak postupujte ke kořínkům. Nikam nespěchejte!

 

  • Omezte používání kulmy a žehličky. Aspoň na nějakou dobu. A pokud je to pro vás nepřijatelné, tak používejte termoaktivní péči pro oslabené a poškození vlasy, která vaše vlasy pomáhá chránit. Když už jsme u toho, tak ta by měla být vaší pravidelnou ochranou vždy, když používáte k úpravě vlasů horký vzduch nebo žehličku.

    Náš tip: Na ochranu před vysokými teplotami máme několik jedinečných přípravků. Pokud někdo z vás rád používá pěnu, tak je Repair Perfect Hair ten pravý prostředek pro vás. Jestli někdo dává přednost krémům, tak tu máme přípravek Perfect Ends. Ne každý ale má rád pěny a krémy do vlasů a proto tu máme ochranný sprej Thermal Image, který se aplikuje snadno a rychle. Ochrání vlasy až do 220°.

 

  • V minulém článku jsem si popsali, jak se mají správně umývat vlasy. Pokud máte poničené vlasy, tyto rady platí dvojnásob. Ve zkratce je například velmi důležité dát si šampon do dlaní a nanášet ho rovnoměrně po pokožce hlavy. Nikdy, ale opravdu nikdy, nedělejte to, že si zmuchláte vlasy na hlavu a tím je našamponujete celé. Nezapomínejte také na to, že kondicionér nepatří na pokožku hlavy.

 

  • Nechoďte spát s mokrou hlavou. To je jedna z nejhorších věcí, kterou občas udělá každá z nás, ale našim vlasům a pokožce to rozhodně neprospívá. Vlas se v křehkém stavu otírá a uschne ve zlomeném tvaru. Tím více inklinuje k poškození. Pořiďte si kvalitní fén a lehce prosušte vlasy po směru růstu vlasů. Je dobré použít i přípravek, který bude vlasy chránit před teplem. Pokud se vám do něj nechce investovat, tak si vlasy vyfoukejte na co nejnižší stupeň teploty. Bude to sice trvat delší dobu, ale vlasy to méně poškodí.

    Náš tip: Ochranný sprej Thermal Image, který se aplikuje snadno a rychle. Ochrání vlasy až do 220°.

 

  • Na noc je dobré nechat vlasy rozpuštěné. Pokud se vám hodně cuchají, tak můžete uplést volný cop. Je důležité, aby byl volný a nebyl příliš utažený. Přes den se snažte dodržovat podobná pravidla. Příliš vlasy neutahujte a volte jemné gumičky bez kovových spojůNejlepší jsou textilní gumičky ze saténu, sametu a jiných hebkých materiálů. Drdoly vhodné nejsou vůbec.

  • Málo se to ví, ale může vám pomoci i výměna bavlněného povlečení za hedvábí. Pokud hedvábí není pro vás dostupné, tak dobře poslouží i satén. Ale přiznejme si, že tohle není to pravé ořechové pro každou z nás.

 

Myslím, že je každému jasné, že většina není schopná najednou změnit své zvyky, co se týče péče o vlasy. Zkusme to tedy společně po malých krůčcích. Pokud už něco z toho děláte, tak hurá odškrtnout jeden krok a rychle na další. Cílem je, abyste si postupně osvojili co nejvíce způsobů, kterými své vlasy chráníte před poničením. Popřípadě abyste poničeným vlasům dali co největší péči.

Výzva pro vás na první týden:
1. Přestaňte spávat s mokrou hlavou a vždy usínejte s rozpuštěnými vlasy. Popřípadě s vlasy zapletenými do volného copu
2. Objednejte se ke svému kadeřníkovi na regeneraci a nechte si zastřihnout konečky.

 

Výzva na druhý týden:
1. Pořiďte si kvalitní kosmetiku.
2. Naučte se správnému mytí vlasů.

 

Výzva na třetí týden:
1. Rozčesávejte si vlasy pečlivě a velmi opatrně.
2. Vzdejte se žehličky či kulmy.

 

Za každý týden plný nových návyků, kdy budete mít další krok ke krásným vlasům v kapse, se odměňte. Je to skvělá motivace do dalších kroků za krásou. Pokud chcete pokračovat v péči o vlasy, tak si slibte nějakou luxusní vlasovou kosmetiku či ozdravnou kúru od našich kadeřníků. Ale pokud vás víc motivuje dobrá kniha či nějaká čokoláda, tak jen do toho. Fantazii se meze nekladou.

 

 

Text: Gabriela Hudečková | Fotografie: Unsplash